Majstrovstvá sveta v Line Dance 2017

Majstrovstvá sveta v Line Dance 2017

Žiaci nášho gymnázia na Majstrovstvách sveta v Line Dance 2017

„Byť majstrom sveta v tanci je fantastický pocit. Ešte si to naplno neuvedomujeme, čo sme dosiahli.“

To boli prvé reakcie po návrate z majstrovstiev sveta, ktoré sa konali od 2. do 8. januára 2017 v českom meste Liberec.

O súbore Slniečko, ktorý pôsobí pri Centre voľného času Základnej školy T. J. Moussona v Michalovciach, ste už možno počuli. V tomto roku dosiahol svoj najväčší úspech v tanečných súťažiach počas celej svojej existencie. Spolu 34 tanečníkov z tohto záujmového telesa sa zúčastnilo na Majstrovstvách sveta v Line Dance – medzi nimi bolo aj sedem žiakov Gymnázia Pavla Horova v Michalovciach, ktorí počas základnej školy navštevovali a stále navštevujú súbor Slniečko.

Čo je to Line Dance? V preklade to znamená „tanec v radoch“, kde sú určené povinné kroky, ktoré sa opakujú. Tancuje sa pritom buď sólovo, alebo v pároch. My sme súťažili nielen v týchto kategóriách. Ako jediní zástupcovia Slovenskej republiky sme úspešne reprezentovali našu krajinu i mesto aj v kategórii tímy – choreografie. Zo 400 účastníkov z 21 krajín sveta sa na stupeň víťazov mohlo postaviť iba päť najlepších tanečníkov z celej kategórie. Každý tanečník, ktorý sa chce nominovať na majstrovstvá sveta, musí pritom absolvovať aspoň jednu kvalifikačnú súťaž. Po absolvovaní kvalifikačnej súťaže Czech Open v rokoch 2014, 2015 a 2016 sme sa tak nominovali na toto celosvetové podujatie.

Celková bilancia súboru: 2-krát 1. miesto, 7-krát 2. miesto, 4-krát 3. miesto, 4-krát 4. miesto, 1-krát 5. miesto. Samuel Perunko (II. E) a Katarína Ruttkayová (II. G) sa stali majstrami sveta v kategórii teens – párové tance. Choreografia Magic in the air, ktorú tancovali Samuel Perunko, Katarína Ruttkayová, Alexandra Pavlová (I. D), Ema Huňadyová (I. F), Tamara Posypanková (I. F), Peter Pempek (II. E), Bibiána Záhorčáková (II. E), Žofia Hlavatá (II. G) a ďalší, možno budúci GPH-čkári, sa umiestnila na skvelom 2. mieste.

Choreografiu si každý súbor tvoril sám.

Podlieha pritom určitým pravidlám. Jednou z podmienok je napr. mix niekoľkých rytmov a tanečných žánrov Line Dancu. S namixovanou hudbou prišla za mnou pani učiteľka Gombitová – hlavná vedúca súboru, aby som vytvorila choreografiu, ktorá zožala úspech na majstrovstvách Slovenska a aktuálne aj na majstrovstvách sveta. Musím povedať, že po celý čas to bola obrovská zodpovednosť. Veľa som študovala kroky, figúry, variácie, a tak pomaly vznikala choreografia Magic in the air. Zo začiatku bolo ťažké získať si rešpekt choreografky medzi mojimi rovesníkmi, s ktorými som doteraz len tancovala. Usilovne sme trénovali, dávali dôraz na techniku a na majstrovstvách sveta sme k tomu pridali i radosť a srdce, preto je pre nás aj 2. miesto niečo úžasné a veľký úspech. Obrovská vďaka ale patrí pani učiteľke Jane Gombitovej, bez ktorej by som nedostala príležitosť a ktorá mi tiež pomáhala vylepšovať choreografiu.

Takto celý proces prípravy opísala Žofia Hlavatá – žiačka Gymnázia Pavla Horova.