Exkurzia CERN 2017

Exkurzia CERN 2017

Naši študenti sa v tomto školskom roku zúčastnili už po tretíkrát v histórii gymnázia na exkurzii do európskej organizácie pre jadrový výskum – CERN v švajčiarskej Ženeve.

Štyridsiati študenti s učiteľmi GPH (Mgr. Jana Kunčová, Mgr. Helena Andreeva, RNDr. Beáta Semková a Mgr. Eugen Furda) si od 7. júna do 12. júna prezreli rôzne centrá výskumu v CERNe v Ženeve

Ako prvú navštívili TECHNORAMU. Miesto, kde sa z príkladov písaných na tabuľu stávajú reálne fyzikálne pokusy, ktoré si môže každý návštevník vyskúšať sám. Od tých najjednoduchších ako je magnetizmus, až po tie najzložitejšie, kde sa radí tekutý dusík, vodný a veterný vír, či samozrejme elektrina. V tejto budove je však aj miesto pre chémiu, či biológiu, kde si mohli zmerať hlasitosť svojho kriku alebo otestovať svoje reflexy.

Hlavnou funkciou CERNu je prevádzka časticových urýchľovačov a ďalšej infraštruktúry potrebnej pre výskum v oblasti fyziky vysokých energií. CERN je známy aj ako miesto vzniku siete World Wide Web, čiže internetu. Hlavným cieľom tohto výletu bolo ukázať študentom, že fyzika nie je len o vzorcoch, poučkách a bifľovaní, ale je to dôležitá súčasť moderného sveta, ktorý je postavený na prírodovedných predmetoch.

Čerešničkou na torte tejto exkurzie bola cesta lanovkou na najvyššie vrchy Európy. Študenti sa dostali do výšky 3842 m. n. m., takže boli takmer na rovnakej výškovej úrovni než je najvyšší vrch Európy, MONT BLANC, ktorý bol takmer na dosah ruky. Bol to nádherný pocit, ktorý človek nezažije každý deň.

V meste Bern tiež navštívili Múzeum Alberta Einsteina a odfotili sa aj pred jeho domom, kde vytvoril slávnu teóriu relativity.

V CERNe prebieha výskum, ktorý už teraz znamená budúci prevrat v modernej fyzike, na ktorej stojí celý súčasný svet. Pre nás učiteľov fyziky a prírodovedných predmetov je preto jedným z hlavných cieľom, aby sme študentov zaujali a primäli ísť týmto smerom.

Exkurzia CERN 2017