Medzinárodná konferencia PI EÚ

Medzinárodná konferencia PI EÚ

EURÓPSKA ÚNIA

MEDZI DEMOKRACIOU

A

POLITICKÝM EXTRÉMIZMOM

 

MEDZINÁRODNÁ KONFERENCIU POLITICKÉHO INŠTITÚTU EURÓPSKEHO PARLAMENTU – INSTITUTE OF EUROPEAN DEMOCRATS

V piatok 6. októbra sme sa zúčastnili na  medzinárodnej konferencii, ktorá bola určená pre mladých motivovaných ľudí, študentov, ktorí majú záujem prehĺbiť svoje vedomosti o náraste politického extrémizmu na Slovensku a v EÚ, ako i nadviazať nové kontakty cez európske štruktúry.

 V uplynulých rokoch sme boli svedkami nárastu občianskej podpory pre krajne pravicové a extrémistické strany a hnutia naprieč celou Európskou úniou. Rekordný počet týchto strán vstúpil do európskych, národných a regionálnych parlamentov, naposledy to bol prípad Alternatívy pre Nemecko (AfD), ktorá sa stane prvou krajne pravicovou nacionalistickou stranou v nemeckom parlamente od konca Druhej svetovej vojny.

Reflektujúc tento nebezpečný trend, politický inštitút Európskeho parlamentu Institute of European Democrats (www.iedonline.eu) organizoval medzinárodnú konferenciu pod názvom „Európska únia medzi demokraciou a politickým extrémizmom“.

Cieľom konferencie bolo analyzovať príčiny súčasného úspechu radikálnych politikov, vysvetliť, kto je zodpovedný za tento trend, prečo sú extrémisti pre spoločnosť nebezpeční a ako možno vnímať vzostup politického extrémizmu v európskom kontexte. V neposlednom rade sa budú rečníci konferencie snažiť formulovať možné návrhy ako varovať pred nebezpečenstvami takýchto politikov a bojovať proti nárastu politického extrémizmu v členských štátoch EÚ.

Rečníci:

Grigorij MESEŽNIKOV – prezident, programový riaditeľ a spoluzakladateľ IVO v Bratislave.

Michal VAŠEČKA – sociológ a profesor Masarykovej univerzity v Brne.

Jakub DRÁBIK – historik na historickom ústave SAV.

Andrej POTOCKI – podpredseda poľskej pol. strany Stronnictwo Demokratyczne a európskej strany PDE.

Jose Felix MERLADET – hosťujúci profesor University of Deusto v Bilbae.

Gabriel EŠTOK – lektor, odborný asistent a zástupca UPJŠ v KE.