Ponuka služieb školskej psychologičky

Ponuka služieb školskej psychologičky

Vážení rodičia, milí žiaci,

v čase zvládania mimoriadnej situácie v súvislosti so šírením COVID neexistuje žiadna univerzálna zázračná rada, ako zvládnuť úzkosť, psychické problémy či vírus samotný. V rámci psychologickej pomoci Vám naša školská psychologička ponúka možnosť konzultácií na mailovej adrese annamatovicova@gmail.com alebo telefonicky na čísle  056/6424772 každý utorok a štvrtok v čase od 9.00 – 11.00  hod.

Konzultáciu je vhodné vopred nahlásiť formou e-mailu – annamatovicova@gmail.com.

 

V tomto čase môžete prežívať úzkosť, hnev, frustráciu, bezradnosť. Môžete tiež následne prežívať hanbu, prípadne sa obviňovať za svoje prejavy. Môže Vám to byť jedno, môžete byť aj „nad vecou“. Môžete sa nadmerne pozorovať a všímať si každé svoje zakašľanie. Všetky tieto prejavy sú ale normálne.

Dodržiavanie súčasných opatrení je dôležité – ide o ohľaduplnosť voči tým, ktorých životy môže nákaza ohroziť (sú to predovšetkým seniori a ľudia s inými ochoreniami). Ak sa enormne preťaží zdravotnícky systém, pomoc nebude môcť byť poskytnutá tým, ktorí to najviac potrebujú. Noste preto rúška.

Pandémia a prijaté opatrenia určite obmedzia náš každodenný život, môžu prísť i finančné problémy – riešenie sa ale vždy nájde. Každý problém má totiž svoje riešenie. Toto ale príde na rad až po tom, ako sa hrozba nekontrolovaného šírenia nákazy skončí.

Skúste aktívne pracovať na tom, aby ste boli pokojní a mali dobrú náladu. Tak, ako Vás dokážu strhnúť negatívne správy a emócie, dokážu to i tie pozitívne a dobré. Pokiaľ máte niekoho nakaziť – nakazte ho optimizmom.

Buďme voči sebe ohľaduplní a nehľadajme za všetkým nejakého vinníka, hoci je to normálna reakcia. Väčšina ľudí totiž nechce nikoho vedome nakaziť. Hľadajme spôsoby, ako byť voči druhým užitoční.

Naordinujte si „mediálnu diétu“, vo voľnom čase sa vyhnite „monitorovaniu situácie“ na Vašom pracovisku, na Slovensku, vo svete. Podstatné veci Vám neutečú. Ignorujte konšpiračné teórie.

Karanténa – to nie sú prázdniny, ani pre Vaše deti. Nájdite sebe a Vašim deťom pevné body v každodennej činnosti a stanovte si režim. Využite voľno na dokončenie restov v domácnosti. Dovoľte si izolovať sa od iných členov vo vedľajšej miestnosti. Nesnažte sa teraz riešiť nedoriešené spory.

Hovorte o situácii s deťmi (aj tí najmenší totiž vnímajú Vaše obavy), upokojte ich, že im nehrozí žiadne nebezpečenstvo, avšak musíme chrániť chorých, babičky a dedkov.

Pohyb, spánok, strava – všetko s mierou.

Každá kríza je zároveň príležitosť, môžeme si z nej zobrať ponaučenie do budúcnosti. Patrí tu napríklad aj zistenie, že víkend je možné prežiť bez nákupov v obchodných centrách, že prehnané nakupovanie je skôr potreba obchodníkov a objednávateľov reklám a že ho v týchto časoch prakticky nepotrebujeme.

Nesprávajte sa ako chorí, kým chorí skutočne nie ste.

Pokiaľ nemáte žiadne príznaky, prípadne ich máte, ale len ľahké, nechoďte sa testovať na koronavírus a zostaňte doma. Ak máte z vírusu strach, nemá význam chodiť tam, kde je ho najviac.

Neklamte svojim lekárom o symptómoch a o pobyte v zahraničí.

Správajte sa k zdravotníkom slušne. Hoci ste v strese, oni sú v oveľa väčšom strese.

Vyjadrite podporu zdravotníkom, predavačom, policajtom, hasičom, záchranárom… Potrebujú to.

Ak máte obavy, prípadne psychické problémy väčšie, než sami zvládnete, kontaktujte ma telefonicky alebo elektronicky.

Školská psychologička:

PhDr. Anna Matovičová   

annamatovicova@gmail.com

Utorok 9.00 – 11.00

Štvrtok 9.00 – 11.00 na telefónnom čísle 056/6424772