Expedícia Mars 2022

Expedícia Mars 2022

Expedícia Mars je medzinárodná súťaž organizovaná Alumni scientiae Bohemicae pre mládež vo veku od 13 do 18 rokov, ktorá sa zaujíma o vesmír a prírodné vedy. Určená je rovnako pre každého, v rámci danej vekovej kategórie, kto sa chce dozvedieť ako prebieha vesmírna misia. Túto súťaž pripravujú ľudia, ktorí sa jej už v minulosti zúčastnili a dostali sa až do jej finále. Preto je vždy pripravená tak, aby mala pre každého z účastníkov čo najväčší prínos.

Účastníci, ktorí postúpia z domáceho internetového kola do semifinále budú pracovať na projekte, ktorý na konci semifinále odprezentujú. Budú navrhovať vlastné experimenty a zároveň sa podieľať na príprave stratosférického balóna, ktorý bude neskôr vypustený.

Cieľom súťaže je možnosť vyskúšať si celý proces vedeckého skúmania vrátane prvých úvah, návrhu experimentu, jeho následnej realizácie až po jeho vyhodnotenie.

Na konci tejto súťaže prebieha najdlhšia simulovaná študentská misia na Mars v Európe. Päť najlepších účastníkov bude mať možnosť vyskúšať si každodenný život na palube kozmickej lode spolu s krízami, ktoré môžu nastať. Zároveň budú pracovať aj na vedeckých experimentoch.

Finalisti absolvovali množstvo aktivít a úloh, ktoré pre nich organizátori pripravili. Ich vytrvalosť, kreativita a tímový duch boli skúšané. Všetci absolvovali aj 12-hodinovú tréningovú simuláciu v noci zo soboty na nedeľu, keď finalisti museli spolupracovať na malom priestore, aby riešili experimenty všetkých profesií. Z desiatich finalistov do hlavnej posádky simulovaného letu na Mars postúpilo päť najlepších, medzi nimi Lujza Lea Lavriková, žiačka našej školy z II.B.

Srdečne blahoželáme, letu zdar!

Soutěžící v průběhu soutěže prochází velmi náročnou přípravou. Zkoušíme nejen jejich teoretické znalosti, ale také vytrvalost, psychickou odolnost a schopnost spolupracovat v týmu. Je nutné, aby si posádka letu rozuměla, protože spolu bude muset vydržet v jednom prostoru po dobu 100 hodin,“ uviedol veliteľ simulácie.

Každý rok sa počas simulácie stane niečo nečakané. Náhly výpadok prúdu, kontaminácia neznámou látkou. Pätica súťažiacich si s týmito situáciami musí dokázať poradiť sama, pretože signál na Zem a späť putuje niekoľko minút.

Zdroj:  expedice-mars.eu

Foto: @ExpediceMars