Medzinárodný projekt Schulbrūcke

Medzinárodný projekt Schulbrūcke

Po rokoch korony sme opäť vyrazili do Nemecka na medzinárodný projekt Schulbrūcke, ktorý sa konal v dňoch 15. – 23. 9. 2022 v Naumburgu.

Cestovali sme nočným vlakom z Košíc do Prahy a následne do Drážďan, kde sme si urobili štvorhodinovú prestávku na okruh mestom, lebo aj nemecké vlaky meškajú a my sme nestihli vlak do Lipska. Tak sme si pozreli Gemäldegalerie, Zwinger, Semperoper, Frauenkirche atď. A navyše zabudli pripravený materiál na prezentáciu vo vlaku 🙂

Schulbrūcke pokračoval poznávaním mesta Naumburg v zmiešaných medzinárodných skupinách a prezentáciou zistených skutočností. Dozvedeli sme sa, že dominantou je Naumburger Dom so známou gotickou sochou Ute von Naumburg, stojí tu Nietzsche-Haus venovaný životu a dielu nemeckého filozofa, je to výborná vinárska oblasť atď. Ďalší deň začína (3-hodinovou) prednáškou Dr. Fridjofa Reinhardta Das zukünftige in der Vergangenheit a následne peripatetischer Spaziergang. Večer boli na programe rozhovory s učiteľmi “ Eure Erwartungen – meine Erfahrunge”, ktoré končili v neskorých večerných hodinách s veľmi pozitívnym ohlasom.

Schulbrücker pracovali v skupinách:

  • Vzdelanie
  • Rovnosť pohlaví
  • Dobrý život
  • Európa ako jeden svet
  • Ekonómia
  • Spolužitie
  • Ekológia
  • Sociálne problémy.
  • Úlohou skupín bolo naštudovať príslušný materiál v kontexte dejín, upozorniť na problémy týkajúce sa danej témy s ohľadom na jednotlivé krajiny a navrhnúť riešenia pre budúcnosť. Produktom boli úžasné listy, ktoré sa nahlas čítali a o ktorých sa diskutovalo na imaginárnej Agore v Grécku. Diskusie v internacionálnych skupinách žiakov aj s učiteľmi boli veľmi podnetné a činorodé, z čoho sa Fridjof veľmi tešil.

Po obede sme sa prešli lesom do internátnej školy pre nadaných žiakov Landeschule Pforta so zameraním na jazyky, prírodné vedy a hudbu, ktorá sa nachádza v bývalom kláštore.

Dva dni prebiehali workshopy:

  1. Filozofická debata s Fridjofom
  2. Foto a videožurnalizmus s novinárkou Dörthe
  3. Kreatívne písanie s so spisovateľom Moritzom
  4. Tvoríme pre udržateľnosť s Juliánom.

Práca v internacionálnych skupinách bola kreatívna a zaujímavá a produkty milo všetkých prekvapili. Za krátky čas sa žiaci naučili pravidlá debaty, natočili a zostrihali skvelé rozhovory a videá, vymysleli všakovaké produkty, ktoré pomáhajú nášmu životnému prostrediu a predstavili ich vo forme reklám a predviedli vlastnú tvorbu vo forme básní, poetry slam, poviedok a úvah. Sme hrdí na našich žiakov, ako to zvládajú v nemčine. Záver dňa patril bowlingu a písaniu listov. Každý mohol napísať každému, čo mnohí s radosťou využili, o čom svedčia plné obálky odkazov a radosť v tvárach žiakov, učiteľov aj organizátorov.

…. Ende gut, alles Gut… a aj táto Schulbrücke Naumburg sa skončila úspešne. Všetci sme si navzájom poďakovali a Dr. Fridjof Reinhard odovzdal každému účastníkovi certifikát a poďakoval všetkým učiteľom, ktorí svojim žiakom venovali svoj pracovný aj voľný čas. Veľká vďaka patrí Deutsche Nationalstiftung a EJBW, vďaka ktorým sa projekt uskutočnil . Steve upresnil pravidlá odchodu a my sme sa vybrali na dlhú cestu domov. Z Naumburgu do Lipska, kde sme si urobili dlhšiu prestávku na spoznávanie mesta. Pozreli sme si Thomaskirche s pamätníkom J. S. Bacha, Faustovu Auerbachskeller, Leipziger Universität atď. Pokračujeme do Drážďan, Prahy a nočným vlakom domov. Žiaci tvrdia, že to bol najlepší projekt ever.

Už teraz sa tešíme na ďalšiu Schulbrücke.

Mgr. Ľudmila Sušková, koordinátorka