Erasmus+ v Rumunsku

Erasmus+ v Rumunsku

V dňoch 18. – 25. novembra 2023 sme sa v rámci programu Erasmus+ zúčastnili výmenného programu študentov v Rumunsku, v meste Jasy (rum. Iași). Nachádza sa tu najstaršia Rumunská univerzita Universitatea Alexandru Ioan Cuza a prvá rumunská technická vysoká škola Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași. Je to jedno z najvýznamnejších univerzitných miest v krajine, Nachádza sa tu 5 univerzít alebo vysokých škôl. Žije tu asi 60 000 študentov.

Prvé dni v IASI (Rumunsko) sme navštívili školu Gimnaziala Rediu, pre tamojších žiakov to bolo prvé stretnutie so zahraničnými žiakmi. Srdečnosť a pohostinnosť je podobná tej našej. Predstavili nám svoju školu, mesto a históriu. Absolvovali sme spoločné hodiny biológie, angličtiny a informatiky. Naši žiaci predstavili Michalovce, GPH, kultúru a osobnosti Slovenska. Potom nás naši partneri sprevádzali do botanickej záhrady, ktorá je najväčšou v Rumunsku. Navštívili sme Univerzitu Alexandru Ioan Cuza v Iasi. Nechýbali tradičné jedlá, ako sú sarmale, mamaliga …

Colegiul Național „Costache Negruzzi“ Iași je jednou z troch najlepších a najväčších stredných škôl v Iasi. Navštevuje ju približne 1200 študentov. Privítali nás veľmi milo a srdečne a strávili sme s nimi niekoľko hodín. Na geografii sme im predstavili naše mesto, školu a osobnosti, na telesnej výchove si naši chlapci zahrali basketbal, ktorý skončil nerozhodne. Pani riaditeľka Dr. Camelia Gavrila prezentovala najväčšie úspechy ich školy a zdôraznila, že mladí ľudia by mali byť vnímavi voči iným, neuzatvárať sa do seba, komunikovať spolu, pretože budú tvoriť budúcnosť svojej krajiny.

V sobotu sa šťastne ukončila mobilita 14 študentov v rámci projektu Erasmus+ v meste Iasi v Rumunsku. Predposledný deň študenti navštívili Palác kultúry a pozreli si expozície histórie techniky a expozíciu umenia. Boli nadšení zo samotnej budovy paláca kultúry, ktorá bola postavená v roku 1925 a slúžila aj ako administratívne a justičné centrum regiónu.

RNDr. M. Spišáková, PhD., RNDr. B. Semková, Mgr. M. Pavlovský