Zbabraná hra

Zbabraná hra

Divadlo Jonáša Záborského v Prešove a komédia Zbabraná hra v podaní jeho hercov nenechala dnes, 14. novembra 2023, naše bránice ani na minútu oddýchnuť. Výborné výkony, nebývalá interaktivita a vnímavé žiacke publikum vytvorili spolu príjemnú atmosféru, ktorá pretrvala počas celého predstavenia.

Situačná komédia Zbabraná hra divákovi ponúkla detektívku Vražda na Havershamskom panstve, predstavenie, v ktorom však nič nejde podľa plánu. Režisérovi Chrisovi aj hercom sa hra vymyká spod kontroly. Scenár aj scéna je v troskách a herci musia hru napriek tomu dotiahnuť do konca. Rozpadajúca sa scéna, chýbajúce rekvizity, zmätení a okázalí herci či omdlievajúci protagonisti… a samozrejme, mnoho iného. Divák sleduje predstavenie, v ktorom sa nenájde nič, čo by nebolo „dobabrané“ a tieto situácie ústia do komediálnych momentov. Zbabraná hra, ktorej autormi sú Henry Lewis, Jonathan Sayer a Henry Shields, má svoj pôvod vo Veľkej Británii. Prvú premiéru mala pod názvom Vražda pred Vianocami 4. decembra 2012 v Old Red Lion Theatre, odvtedy sa hrala už v 20 rôznych jazykoch aj krajinách.

Zbabraná hra bola výborným komediálnym osviežením. GéPéHáčkari tak po niekoľkých rokoch vynútenej prestávky opäť nadviazali na dobrú tradíciu návštevy kvalitných divadelných predstavení.

Mgr. Matej Starják, PhD.