Stredoškolská odborná činnosť

Stredoškolská odborná činnosť

Stará múdrosť hovorí, že nie pre školu, ale pre život je potrebné sa neustále vzdelávať. Aj keď aktuálna situácia mení neustále kopu vecí, súťaže posúvajúce hranice poznania s niekoľko desiatok rokov trvajúcou tradíciou. Sú tu pre nadšencov ako aj nových záujemcov i v tomto školskom roku. Prinášame pár dôležitých informácií k aktuálnemu 43. ročníku Stredoškolskej odbornej činnosti.

Potrebujete len dobrý nápad a trocha zanietenia:-)

Súťažné odbory 43. ročníka SOČ

01 – Problematika voľného času

02 – Matematika, fyzika

03 – Chémia, potravinárstvo

04 – Biológia

05 – Životné prostredie, geografia, geológia

06 – Zdravotníctvo, farmakológia

07 – Pôdohospodárstvo (poľnohospodárstvo, lesné a vodné hospodárstvo)

08 – Cestovný ruch, hotelierstvo,  gastronómia

09 – Strojárstvo, hutníctvo, doprava

10 – Stavebníctvo, geodézia, kartografia

11 – Informatika

12 – Elektrotechnika, hardware, mechatronika

13 – História, filozofia, právne vedy

14 – Tvorba učebných pomôcok, didaktické technológie

15 – Ekonomika a riadenie

16 – Teória kultúry, umenie, umelecká, odevná tvorba

17 – Pedagogika, psychológia, sociológia

Výber témy je na Vás …. teda môže byť akákoľvek …. podmienkou je, že ste ju doteraz neprezentovali na žiadnej súťaži vyhlásenej ministerstvom školstva (stačí napr. rozšíriť ročníkovú prácu). Vyberte si konzultanta – Vášho obľúbeného učiteľa, ktorý Vám bude nápomocný s témou aj formálnymi náležitosťami Vašej práce majúcej maximálne 25 strán odborného textu. Pre príručku k písaniu práce si kliknite na https://rcm.sk/wp-content/uploads/2020/06/Metodika_SOC_2019_B5.pdf

V tomto školskom roku treba finálne práce vo formáte PDF nahrávať do systému do 11. marca 2021. (za asistencie a pomoci metodika PhDr. M. Košičana, PhD.) Novinkou je, že prezentáciu k obhajobe práce nahráte na internetový link spolu s prácou a elektronickou prihláškou do súťaže (treba ju mať teda hotovú tiež do 11.marca 2021). S odbornou porotou a spolusúťažiacimi sa uvidíte v online priestore . V prípade zlepšenia podmienok sa na krajskom kole (plánované na 31. marca 2021 a celoštátnej prehliadke plánovanej na 27 – 30. apríla 2021 v Trenčíne) uvidia všetci opäť zoči – voči.

Tak neváhajte a zostaňte verní nášmu krédu “Sapere Aude”, aby  ste dokázali, že patríte k špičke. Držíme palce a tešíme sa na Vaše práce a nápady.