Po stopách Pierra de Coubertina

Po stopách Pierra de Coubertina

V dňoch 12. až 16. júna 2024 sa naši gymnazisti zúčastnili exkurzie „Po stopách Pierra de Coubertina“ počas ktorej navštívili Múzeum Medzinárodného olympijského výboru v švajčiarskom Lausanne. Prvou zástavkou na tejto ceste bol Mníchov. Prehliadku starobylého centra, futbalového chrámu Allianz Arena a Olympijského komplexu, na ktorom sa konali Letné olympijské hry v roku 1972 umocnilo stretnutie so škótskymi fanúšikmi, pretože v  Mníchove sa konal otvárací zápas tohtoročných ME vo futbale.

Počas druhého dňa exkurzie “Po stopách Pierra de Coubertina” absolvovali účastníci prehliadku mesta Lausanne vrátane hlavného cieľa – návštevy olympijského múzea. Následne nasledovala prechádzka po meste s návštevou najvýznamnejších historických pamiatok.

Počas spiatočnej ceste sa účastníci exkurzie zastavili v jednom z najmenších, no najbohatších štátov sveta, Lichtenštajnsku, konkrétne v jeho hlavnom meste Vaduze. Tam si prezreli promenádu s úradom vlády, parlamentom a katedrálou. Následne absolvovali výstup ku kniežaciemu palácu. Prehliadku Vaduzu a celú exkurziu žiaci ukončili pri Rheinparkstadione, ktorý je domovom lichtenštajnskej futbalovej reprezentácie.

Mgr. Lucián Gonda