Robotický Battle – RBA 2016

Robotický Battle – RBA 2016

Gymnázium na Alejovej ulici v Košiciach organizuje už niekoľko rokov súťaž robotov Lego, Robotický Battle (RBA).

Súťaží sa v troch kategóriách

  • Vlastný model – Model z praxe
  • Robotická výzva
  • Racing

Na Gymnáziu Pavla Horova v Michalovciach sa v rámci projektu GPH Scientia pro Vita zakúpili sady Lego robotov NXT Lego a téma robotizácie bola zaradená do vyučovania v rámci školského vzdelávacieho programu.

Medzi našimi študentmi sa našli nadšenci, ktorí sa zapojili do súťaže RBA ešte v minulom roku, avšak bez nejakých zjavných výsledkov. Pred rokom skončili na poslednom mieste. Bola to pre nich veľká výzva, a preto sa v tomto školskom roku rozhodli zabojovať o lepšie umiestnenie.

Žiaci Gymnázia Pavla Horova- J. Červeňák, A. Rošinec a O. Elečko, žiaci III.A triedy, pod vedením RNDr. Spišákovej postavili robota NXT Lego, zloženého z 3 motorov a 4 senzorov, s ktorým sa prihlásili do kategórie Robotická výzva. Jeho úlohou bolo zobrať loptičku a umiestniť ju do bránky súpera.

V silnej konkurencii 14 družstiev nakoniec získali 1. miesto.

Pridávame vyjadrenie študenta Adriána Rošinca:

„Hneď, ako sme prišli do telocvične Gymnázia, Alejová v Košiciach, sme videli, kto je favorit. Mali totiž na stole rozložené získané ocenenia z minulých rokov. Vyzerali dosť sebavedomo, boli to chalani z centra voľného času a ich tímy tam každoročne získavajú ceny vo viacerých kategóriách.

Keď prišiel náš čas, odjazdili sme prvé kolo. Všetkým tímom sa podarilo spraviť max. 3 úrovne z 5-tich. Keďže aj nám, boli sme trošku sklamaní, ale mali sme dostatočnú prestávku na to, aby sme vyladili to, čo na robotovi nefungovalo. V druhom kole to vyzeralo rovnako – 3 úrovne z piatich. Ale dostali sme sa aj napriek tomu do semifinále.

Hala, kde sa to vsetko odoravalo
Robot našich gymnazistov, ktorý práve zdoláva prekážkovú dráhu.

Tam sme šli proti favoritovi. Videli sme, že majú nejaké problémy, ale my sme boli bez problémov. Náš robot prešiel 4 úrovne pod 3 minúty. Hneď sme vedeli, že druhé miesto je naše a postup do finále tiež.

Vo finále sme šli s celkom dobrým tímom, ktorý nakoniec ani nezvládol prejsť po zmene trate všetky úrovne. Pre nás to znamenalo jasný úspech a radosť z prvého miesta.

Musím spomenúť ešte aj to, že všetci naši protihráči mali svoje roboty postavené na novšej generácii Lega, ako sme mali my, z čoho sme mali pôvodne najväčšie obavy. V neposlednom rade musíme poďakovať pani profesorke Spišákovej za jej podporu.“