Správaním reprezentujeme seba a našu školu

Správaním reprezentujeme seba a našu školu

Žiaci našej školy sa v posledné dni školského roka rozbehli na všetky svetové strany, aby si oddýchli  na školských výletoch. Boli v Prahe, Bratislave, Budapešti, Brne, ale aj na Havaji, v Tatrách a iných krásnych miestach  našej krajiny aj u našich susedov.  Získali nové zážitky, skúsenosti a poznatky, stretli sa s novými ľuďmi, aby vyšli zo svojich zaužívaných zvyklostí a možno aby prekonali samých seba a spoznávali reálny svet.

Počas výletu 1.A triedy, ktorá má zameranie na informatiku, sa pri ceste vlakom z Brna do Bratislavy udiala zvláštno – normálna príhoda. Chlapci sa v preplnenom vlaku chovali úplne prirodzene, slušne, trpezlivo, ako sú naučení. Ich počínanie si všimol jeden slovenský manželský pár, ktorý sa neskôr s našimi chlapcami dal do reči a porozprávali sa o škole, výlete, o tom, odkiaľ sú a podobne. Chlapci im s prirodzenou slušnosťou odpovedali. Učitelia, ktorí s chlapcami cestovali v preplnenom vlaku túto príhodu nezaznamenali, pretože boli od nich ďalej. Na druhý deň nám do školy pani z tohto páru napísala mail, ktorý nás veľmi potešil. Máme dovolenie ho celý zverejniť:

Priatelia,

netušila som, že v Michalovciach sú dve gymnáziá a preto píšem na obe adresy. Včera sme mali možnosť sledovať skupinu žiakov (z michalovského gymnázia…) na školskom výlete. Chlapci nastúpili do napchatého, 80 minút meškajúceho vlaku z Brna do Bratislavy ( my sme v ňom už doslova trpeli od Prahy). Sledovali sme ich, ako trpezlivo, bez konfliktov znášajú nástrahy cesty. Dvom mládencom sa podarilo „uloviť“ miesto vedľa maďarského manželského páru – po anglicky sa dohovárali a dali si s pánom partičku šachu na smartfóne. Bolo to veľmi fajn ich pozorovať a potom prehodiť pár slov o škole a o výlete. Nech teda boli mládenci z ktorejkoľvek z dvoch michalovských škôl (školský výlet 1. ročník, špecializácia informatika), spôsobili nám dobrý pocit …. Vďaka za tento zážitok  a pekné prázdniny všetkým!

Marta a Jano Botikovci

Prof. PhDr. Marta Botiková, CSc.
Katedra etnológie a muzeológie
FiF UK Bratislava“

A záver?

Natíska ich hneď niekoľko – nemyslíme si, že sme anonymní, naše správanie je odrazom našej duše, pekným správaním ďalej zájdeš ….. Za tento zážitok chcem poďakovať celej 1. A (2018/2019)