Deň študentstva 2022 a oceňovanie žiakov GPH

Deň študentstva 2022 a oceňovanie žiakov GPH

Milí študenti,

17. novembra oslavujeme Deň boja za slobodu a demokraciu, štátny sviatok pripomínajúci Nežnú revolúciu v roku 1989, ale aj Medzinárodný deň študentstva. Tento deň súvisí s udalosťami z roku 1939, kedy sa v deň výročia vzniku Československa konala v Prahe demonštrácia proti nacistickej okupácii. Reakciou bola streľba do davu, ktorá si vyžiadala životy dvoch ľudí. Jedným z nich bol študent medicíny Karlovej univerzity Jan Opletal, ktorého pohreb sa spontánne premenil na masovú manifestáciu proti nacizmu. Odpoveďou bol útok okupantov v  noci na 17. novembra na vysokoškolské internáty v Prahe a v Brne a deportovanie viac ako 1200 študentov do koncentračného tábora a Hitlerov príkaz zatvoriť všetky české vysoké školy na tri roky. Na pamiatku týchto udalostí bol o dva roky neskôr vo Veľkej Británii 17. november vyhlásený za Medzinárodný deň študentstva.

Študenti zohrali významnú úlohu v našich dejinách po druhý krát v roku 1989. Novembrové udalosti začali v predvečer 17. novembra v Bratislave demonštráciou skupiny študentov za zmenu školského systému a o deň neskôr sa konala v Prahe veľká spomienková akcia na udalosti z roku 1939, ktorá sa zmenila na demonštráciu za zmenu školského i celého politického systému. Vyvolala brutálny policajný zásah proti demonštrantom, čo odštartovalo takzvanú Nežnú revolúciu spojenú s pádom totalitného režimu v bývalom Československu.

Mladým ľuďom nikdy nechýbala odvaha, preto sú vždy považovaní  za hybnú silu národa. Deň študentstva, ktorý si dnes pripomíname je oslavou študentov, ktorí sú nositeľmi zmien a progresu v spoločnosti.

Pre nás, Vašich pedagógov, je to zároveň príležitosť, aby sme vzdali úctu a vyjadrili vďačnosť všetkým študentom, ktorí chcú na seba pracovať, zodpovedne si plnia svoje povinnosti, pozitívne ovplyvňujú život v svojich komunitách a dosahujú vynikajúce výsledky. Práve vy predstavujete vzor pre tých ostatných. Pre svojich učiteľov ste motiváciou v ich povolaní, pri Vás vidia, že to, čo robia, má zmysel. Ďakujem Vám za všetky dosiahnuté výsledky, za vzornú reprezentáciu Gymnázia Pavla Horova.

Pri príležitosti Dňa študentov už tradične oceňuje vedenie školy na školskej imatrikulácii úspešných študentov Gymnázia Pavla Horova za ich vynikajúce výsledky a angažovanosť.

Fotogalériu z oceňovania žiakov a školskej imatrikulácie nájdete na https://www.gphmi.sk/fotogaleria/imatrikulacia-prvakov-2022/

Zoznam ocenených študentov pri príležitosti Dňa študentstva 2022

Autor prezentácie: Matej Repka III.F

 

K Vášmu sviatku Vám srdečne blahoželáme.

Mgr. Katarína Olšavová, riaditeľka školy