SWAP – nekúpili sme, vymenili

SWAP – nekúpili sme, vymenili

Dňa 14. decembra 2022 sme v školskej klubovni Gymnázia Pavla Horova úspešne zrealizovali SWAP s názvom DRUHÁ ŠANCA.

S myšlienkou realizácie swapu prišla Klára Muchová (III.C), ktorá si to už vyskúšala inde. „A Klára nie je z tých ľudí, ktorí by šomrali, že tu nič také nie je, a že sa tu o to ľudia nezaujímajú. Proste príde a urobí. Vyskúša. Prinesie niečo nové, iné. Pretože život na planéte sa deje tu a teraz. A týka sa nás všetkých. Rovnako ako sa týka nás všetkých nosenie oblečenia. Odevný priemysel je tretí najšpinavší na svete. Spotrebováva enormné množstvá pitnej vody na miestach, kde ľudia umierajú kvôli jej nedostatku či znečisteniu. Vypúšťa do pôdy aj vzduchu obrovské množstvá chemikálií. A v neposlednom rade produkuje fast fashion, kedy po pár noseniach kúsok buď už nechceme, lebo nie je “in”, alebo je tak nekvalitný, že už sa nosiť ani nedá. Je zodpovednosťou každého jedného z nás, čo nakupujeme. Za čo dávame peniaze, pretože to je naša energetická výmena! Koho a čo tým podporujeme? Čo svojím rozhodovaním a konaním spôsobujeme? Klára je našťastie jednou z tých, ktorí si túto skutočnosť uvedomujú. Prináša tak do našej spoločnosti krôčik po krôčiku príležitosti na zmenu. V prvom rade príležitosť na sebauvedomenie. A rovno nám ako dar dáva aj šancu aktívne nejakú zmenu urobiť. Tak, čo? Aj vy sa zamyslíte nad tým, ako k vám vaše kusy oblečenia doputovali a kde skončia? Ako tento kolobeh ovplyvňuje životy nás všetkých? A čo môžeme tu a teraz urobiť, aby sme naše spotrebiteľské chovanie začali meniť?“ (zdroj: Klárin swap – Inspiral)

Klára nám dala jednu z mnohých príležitostí – príďte na swap a vymeňte svoje kúsky za iné. Poďte sa zoznámiť aj s ďalšími ľuďmi, ktorí majú na srdci blaho nášho pobytu tu na planéte Zem. Krôčik po krôčiku tak spolu môžeme meniť svoj kúsok sveta! A podarilo sa! Žiaci si s radosťou povyberali nové kúsky, občerstvili sa malým koláčom či perníkom.  Všetkých sprevádzala vianočná nálada, vďaka hudbe, vôni i chuti.

Tešíme sa , že nás podporila i verejnosť, ktorá tiež prispela na dobrú vec kvalitnými kúskami, mnohí taktiež si vybrali vhodné kúsky pre seba a pochutnali si na skvelom vianočnom punči, ktorý nám pripravili naše kuchárky. Ďakujeme všetkým, ktorí sa na swape podieľali a tešíme sa na ďalší 🙂