SchulBrücke für die Zukunft Europa

SchulBrücke für die Zukunft Europa

SchulBrücke für die Zukunft Europa (23.- 29.september 2023) Weimar

SchulBrücke für die Zukunft Europa začala spoznávaním mladých ľudí, zúčastnených škôl, miest a krajín na základe inovatívnych projektov. Je zaujímavé počúvať, aké aktivity sa pre udržateľnosť realizujú. Sami žiaci dokážu v nemčine rozprávať o participatívnych rozpočtoch škôl, plánoch obnovy domácnosti, alternatívnych zdrojoch energie či o vodíkových autách. Po večeri sme ešte predstavili typické slovenské produkty a pochutili si na tých z Poľska, Talianska či z Nemecka.

Po prednáške Dr. Frithjofa Reinhardta na tému “Budúcnosť v minulosti” nám dobre padla prechádzka nádherným parkom popri rieke Ilm so zastávkou pri záhradnom domčeku J. W. Goetheho. Na tejto peripetickej prechádzke sme mali možnosť vydiskutovať otvorené otázky a získané podnety.  Ďalšou úlohou mládeže bolo v skupinách uvažovať nad ekonomickými, ekologickými a sociálnymi otázkami, ako aj riešiť otázky spoločnej Európy, rôznorodosti, vzdelávania a dobrého života. Nie všetko bežalo hladko, museli sme sa popasovať nielen s nemčinou, ale aj s diverzitou národov, názorov a postojov. Zistili sme, čo máme s ostatnými spoločné a v čom sa líšime.

Weimar a SchulBrücke ostáva v spomienkach ďalších gépéháčkárov a dlhú cestu vlakom domov som počúvala zážitky po nemecky, lebo toto je jediný medzinárodný projekt v nemčine a tohto roku mimoriadne vydarený. Ja, genau:-)

Po práci v skupinách mládež prezentovala svoju tvorbu na témy filozofická debata, kreatívne písanie, fotožurnalizmus, alternatívny design a párty budúcnosti a ich výsledky prekvapili všetkých, možno aj preto, že sme celý týždeň strávili v uliciach a parkoch, kde sa prechádzali velikáni Weimarer Klassik – J. W. von Goethe, F. Schiller, J. G. Herder, F. Nietzsche, M. Wieland a ďalší. Ďakujem Deutsche Nationalstiftung, Erasmus+ a hlavne Dr. Fridjof Reindhardt.

 

Mgr. Ľudmila Sušková