Ceny primátora mesta v rukách našich gymnazistov

Ceny primátora mesta v rukách našich gymnazistov

Na slávnostnom mestskom zastupiteľstve 8. decembra 2023 odovzdal primátor mesta Miroslav Dufinec Ceny mesta za rok 2023 a Ceny primátora mesta za rok 2023. Ceny mesta boli schválené štyrom jednotlivcom a jednému kolektívu a Ceny primátora mesta za rok 2023 boli udelené desiatim jednotlivcom a dvom kolektívom.

Cenu primátora mesta za rok 2023 si prevzali i dvaja súčasní žiaci našej školy: Lujza Lea Lavriková a Zoran Záhradník

Lujza Lea Lavriková je študentkou 3. ročníka Gymnázia P. Horova, venuje sa matematike, fyzike aj biológii na špičkovej vedeckej úrovni. Vyhráva celoštátne olympiády a je pravidelnou účastníčkou medzinárodných tímových projektov mladých vedcov. Ešte ako žiačka Základnej školy na Okružnej ulici vytvorila v r. 2019 projekt Konfuciova teória vody v slovenskej prírode, v ktorom sa venovala problematike vody a hospodárenia s ňou. Za projekt dostala na Medzinárodnej mládežníckej on-line vedeckej súťaži IRCYS 2020, Indonézia, špeciálnu cenu WIIPA – Svetovej asociácie pre vynálezy a duševné vlastníctvo. Získala účasť na prestížnej výstave Design EXPO na Taiwane v Indonézii, no pre pandémiu nemohla vycestovať. Koncom roka 2021 sa Lujza Lea zúčastnila Medzinárodnej olympiády mladých vedcov v Abu Dhabí, kde získala striebornú medailu. V decembri 2022 bola na prijatí u prezidentky Zuzany Čaputovej pri príležitosti slávnostného vyhodnotenia medzinárodných predmetových olympiád a súťaží a preniesla aj príhovor za študentov. V školskom roku 2022/2023 absolvovala simulovanú misiu na Mars, do ktorej boli vybraní zo Slovenska iba dvaja študenti. V júli 2023 bola ako kapitánka súčasťou slovenského tímu na Medzinárodnom turnaji mladých fyzikov v Pakistane, kde získali zlaté medaily. Okrem vedy vyniká Lujza aj v umení. Za poviedku Sliepky pani Riplovej získala Cenu ministerky školstva, za báseň Andrej – pocta Andrejovi Sládkovičovi dostala Cenu primátorky mesta Snina.

Zoran Záhradník  je hráčom MFK Zemplín Michalovce od svojich siedmich rokov. Bol žiakom Základnej školy na Okružnej ulici a neskôr študentom Gymnázia Pavla Horova v Michalovciach. Je útočníkom a členom družstva U 19 a A-tímu, ktoré hrá najvyššiu slovenskú futbalovú ligu. Stal sa druhým najmladším hráčom v histórii Fortuna ligy, keď debutoval vo veku 16 rokov. V sezóne 2021/2022 vo Fortuna lige zasiahol do štyroch zápasov vo veku 16 rokov, v dorasteneckých kategóriách za minulú sezónu strelil jedenásť gólov, v reprezentácii do 17 rokov nastúpil v dvanástich zápasoch, v ktorých strelil tri góly. V sezóne 2022/2023 vo Fortuna lige zasiahol do ôsmich zápasov, v Slovenskom pohári odohral tri zápasy. V dorasteneckej kategórii má na svojom konte aktuálne dvanásť zápasov, v ktorých strelil sedem gólov. V minulej sezóne sa s tímom slovenskej reprezentácie do 17 rokov kvalifikoval do ďalšej fázy „Elite round“ o postup na majstrovstvá Európy. Prestúpil do Dunajskej Stredy, kde hosťoval v druholigovom ŠTK Šamorín, za ktorý strelil v dvanástich zápasoch tri góly. V súčasnosti je kapitánom reprezentácie do 18 rokov a jeho momentálna trhová hodnota je 125 tisíc eur. Trénermi športovca sú Jozef Majoroš a Nórbert Hrnčár. Ocenenie  z rúk primátora mesta prevzal otec Zorana.